Home  >>  Stirile zoo  >>  Ce este Taxonomia?

Ce este Taxonomia?

Articol postat pe 14 august 2020, in Stirile zoo.

Taxonomia este disciplina in care oamenii de stiinta dau nume organismelor si le organizeaza in grupuri care au sens evolutiv. Fundamental, taxonomia este stiinta numirii, definirii si clasificarii grupurilor de organisme distincte biologic, evolutiv.

Disciplina taxonomiei analizeaza modul in care vietatile ar trebui grupate in taxoni diferiti si stabileste modul in care grupurile mai mici cuibaresc in altele mai mari, cum ar fi modul in care specii de animale diferite sunt grupate sub un gen.

Taxonomia decide, de asemenea, asupra acelei doua parti, numele binomului de gen-plus-specie pe care oamenii de stiinta il folosesc pentru a desemna formal un organism specific. Aceste nume definitive fac taxonomia cruciala pentru oamenii de stiinta.

Taxonomia si evolutia

Inerenta acestei utilitati este modul in care taxonomia grupeaza organismele in functie de relatiile lor. In taxonomia moderna, asta inseamna descrierea legaturilor evolutive. Un grup taxonomic trebuie sa se refere mereu la un set de organisme care au coborat din acelasi stramos, la un moment dat in istoria evolutiva. Speciile din acelasi gen impartasesc toate un stramos comun. Acelasi lucru este valabil pentru fiecare gen din cadrul unei familii si asa mai departe.

Cine a inventat Taxonomia?

Evolutia nu a jucat intotdeauna acest rol in taxonomie. Sistemul ierarhic clasificat de astazi isi are originea de la Charles Linnaeus, un botanist suedez din secolul al XVIII-lea. Linnaeus nu s-a abonat la teoria lui Darwin, in parte din motivul iertabil ca inca nu a fost inventat. Asadar, prima etapa uriasa in evolutia propriei taxonomii moderne, a inceput cu incorporarea teoriei evolutive. De la Darwin, a existat intentia de a reflecta istoria evolutiva in sistemul taxonomic.

Astazi, aceste „grupuri monofiletice” sau grupuri care coboara dintr-un stramos comun, guverneaza modul in care taxonomistii delimiteaza taxonii, cu grupuri care se ramifica din arborele vietii de la stramosii lor comuni. De aceea, fiecare gen dintr-o familie trebuie sa imparta un stramos comun si asa mai departe. Aceasta este o grupare monofiletica.

Alte evenimente majore din evolutia propriei taxonomii au servit pentru a consolida perspectivele lui Charles Darwin si Willi Hennig. Aparitia analizei ADN a ajutat oamenii de stiinta sa masoare mai exact modul in care sunt organismele inrudite, iar salturile puterii de calcul au accelerat acele descoperiri genetice.


Comments are closed.