Home  >>  Stirile zoo  >>  Cele mai periculoase boli la animale

Cele mai periculoase boli la animale

Articol postat pe 21 noiembrie 2023, in Stirile zoo.

Animalele de companie ne aduc multa bucurie si afectiune, dar si unele riscuri pentru sanatatea noastra. Unele boli care afecteaza animalele pot fi transmise si la oameni, provocand simptome variate, de la usoare pana la severe sau chiar fatale. Aceste boli se numesc zoonoze si pot fi cauzate de virusi, bacterii, paraziti sau fungi. In cadrul acestui articol, va vom prezenta cateva dintre cele mai periculoase boli la animale, care pot avea consecinte grave si pentru oameni. Va vom oferi informatii despre modul de transmitere a acestor boli, simptome, tratament si prevenirea bolilor, precum si despre masurile de igiena si de protectie pe care trebuie sa le respectati atunci cand interactionati cu animalele.

Cele mai periculoase boli la animale: transmitere, preventie si tratament

Rabia sau turbarea: este o boala virala care se transmite prin muscatura sau zgarierea unui animal infectat, cum ar fi cainii, pisicile, vulpile, liliecii sau alte mamifere. Virusul ataca sistemul nervos central si provoaca simptome precum febra, agitatie, salivare excesiva, hidrofobie (frica de apa), paralizie si coma. Nu exista un tratament specific pentru rabie, iar prognosticul este nefavorabil. Singura modalitate de prevenire este vaccinarea animalelor si a oamenilor expusi la risc.

Leptospiroza: este o boala infectioasa cauzata de bacterii din genul Leptospira, care se elimina prin urina animalelor, cum ar fi cainii, pisicile, rozatoarele, porcii, vacile sau caii. Contaminarea oamenilor survine prin contactul cu apa, solul sau alimentele contaminate cu urina animala. Simptomele pot fi variate, de la febra, dureri de cap, de articulatii, de muschi, pana la icter, insuficienta renala, hepatica sau respiratorie. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, dar uneori pot aparea complicatii grave, cum ar fi meningita, endocardita sau septicemia.

Toxoplasmoza: este o boala parazitara cauzata de protozoarul Toxoplasma gondii, care traieste in intestinul pisicilor si se transmite prin contactul cu fecalele acestora. Simptomele sunt de obicei usoare, asemanatoare gripei, dar pot fi severe la persoanele cu sistemul imunitar slabit, cum ar fi cei infectati cu HIV sau cei care fac tratamente imunosupresoare. De asemenea, toxoplasmoza poate afecta fatul in cazul femeilor insarcinate, provocand malformatii congenitale, avort spontan sau nastere prematura.

Dermatomicoza: este o boala fungica care afecteaza pielea, parul si unghiile animalelor, cum ar fi cainii, pisicile, rozatoarele sau pasarile. Ciuperca se transmite de la animal la om prin contact direct sau indirect, prin obiecte contaminate. Simptomele sunt caracterizate de leziuni rosii, scuamoase, pruriginoase si alopecice (cu pierderea parului) pe diferite zone ale corpului. Tratamentul consta in aplicarea de antifungice locale sau sistemice, in functie de severitatea infectiei.

Criptosporidioza: este o boala parazitara cauzata de protozoare din genul Cryptosporidium, care se localizeaza in intestinele animalelor, cum ar fi cainii, pisicile, rozatoarele, pasarile sau reptilele. Se poate contracta prin contactul cu materiile fecale care infesteaza tesutul epitelial. Simptomul dominant este diareea, care poate fi severa si persistenta, mai ales la copii sau la persoanele imunocompromise. Nu exista un tratament specific pentru criptosporidioza, ci doar masuri de sustinere si de rehidratare.

In cadrul acestui articol v-am prezentat cateva dintre bolile care pot afecta grav sanatatea si viata animalelor, dar si a oamenilor care intra in contact cu ele. Acestea sunt cateva dintre cele mai periculoase boli la animale, care pot avea consecinte grave si pentru oameni. Pentru a preveni aceste boli, este important sa se respecte masurile de igiena, sa se vaccineze animalele de companie, sa se evite contactul cu animale necunoscute, bolnave sau salbatice si sa se consulte medicul veterinar sau uman in caz de suspiciune de infectie.


Comments are closed.