Home  >>  Stirile zoo  >>  Liliecii si importanta lor in ecosistem

Liliecii si importanta lor in ecosistem

Articol postat pe 11 iulie 2017, in Stirile zoo.

Atunci cand auzim cuvantul „lilieci” ne ducem cu gandul la miturile din spatele acestor animalute nocturne. Liliecii sunt asociati cu Dracula, Batman, vampiri, toate acestea sunt strans legate de singurul mamifer zburator, dar cat de mult adevar este in spatele acestor legende?

Datorita modului in care arata, liliecii au fost intotdeauna considerati ca fiind niste creaturi malefice care nu fac decat sa inspire frica in inimile celor care ii vad noaptea intinzandu-si aripile si zburand in intuneric. Dar aceasta afirmatie nu exprima deloc adevarata natura a micilor animale inofensive. Acestia sunt de fapt mult mai fascinanti decat miturile din spatele lor.

Liliecii au aparut in urma cu 50 de milioane de ani, iar momentan acestia pot fi clasificati in peste 1300 de specii. Dintre acestea, doar 3 se hranesc cu sange, liliecii vampiri pot fi regasiti doar in America de Sud, in numere mici si au ca principal aliment sangele animalelor domestice. Contrar opiniei publice, muscatura liliacului vampir nu imprastie boli, aceasta fiind de fapt antiseptica.

Cele mai multe specii insa sunt insectivore, ceea ce denota importanta liliacului in ecosistemele mondiale. Controlul populatiei de insecte daunatoare recoltelor se face deseori in America de Sud cu ajutorul stolurilor de lilieci. Alte specii de lilieci, cele mai mari, se hranesc si cu pesti sau chiar si cu pasari mici. Poate va intrebati acum, cum reusesc liliecii sa se hraneasca daca, conform miturilor, acestia sunt orbi? Adevarul este ca liliecii au o vedere extraordinara, dar modul principal in care acestia se orienteaza este de fapt cu ajutorul ecolocatiei. Ultrasunetele stau la baza acestui sistem de navigatie, noi nu putem auzi aceste mici semnale transmise de lileci deoarece ele sunt produse la o frecventa de peste 20kHZ. Un alt mit regasit in jurul acestor mamifere zburatoare este cel care afirma ca liliecii se pot prinde in parul nostru, dar radarul lor integrat le permite sa evite orice obstacol atat in zbor cat si la sol.

Liliecii au ca si habitat natural locurile inchise si intunecate, cum ar fi pesterile sau acoperisurile caselor. Ei pot trai atat in colonii cat si solitari si nu obisnuiesc sa isi construiasca cuiburi, ei atarnand pur si simplu de tavanul pesterii. In zonele tropicale putem gasi lilieci care atarna ca niste fructe in copacii batrani, bogati in ramuri.

In Romania putem intalni cateva specii destul de rare de lilieci. Spre exemplu, liliacul urias de amurg, cea mai mare specie din Romania, care are o anvergura a aripilor de aproximativ 50 de cm, sau liliacul nordic, una dintre cele mai frumoase specii care are o blana cu nuante aurii. Liliecii au si alte indatoriri in afara controlului populatiei de insecte daunatoare. Acestia joaca un rol foarte important si in polenizarea plantelor si ajuta la pastrarea echilibrului ecosistemelor naturale regasite pe teritoriul Romaniei.

Importanta liliecilor pe plan mondial este una incomensurabila. Fara ei, recoltele ar avea de suferit, iar populatia insectelor ar exploda in doar cateva luni. Asa ca data viitoare in care veti vedea un liliac zburand prin orasul dumneavoastra, incercati sa va ganditi la cat de mult munceste acesta pentru societatea si ecosistemul nostru!

Mai multe detalii despre speciile de lilieci puteti vedea pe lilieci.ro


One Comment so far:

  1. Portalul Lilieci.ro spune:

    Mulțumim. Ne bucurăm că informații despre lilieci din materiale Lilieci.ro sunt folosite pentru elaborarea a cât mai multor articole online.