Home  >>  Stirile zoo  >>  Scarlatina la oameni si la animale

Scarlatina la oameni si la animale

Articol postat pe 20 noiembrie 2023, in Stirile zoo.

Scarlatina este o boala infectioasa, contagioasa si epidemica, care se manifesta prin febra, dureri de gat si o eruptie rosie pe tot corpul, urmata de descuamare. Boala este provocata de o toxina eritrogena produsa de anumite tulpini de streptococ beta-hemolitic de grup A, care se transmite prin picaturi de saliva sau mucus de la persoana bolnava. Scarlatina apare mai frecvent la copiii cu varsta intre 5 si 10 ani, dar poate afecta si adultii. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, de obicei penicilina, pentru a preveni complicatiile, care pot fi grave, cum ar fi reumatismul articular acut sau glomerulonefrita acuta.

Scarlatina este cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A, care afecteaza in principal oamenii, dar si unele animale.

Scarlatina: de la oameni la animale

Streptococul beta-hemolitic de grup A este un patogen uman important, dar poate infecta si alte specii de animale, cum ar fi caii, vacile, porcii, cainii sau pisicile. In general, infectiile la animale sunt mai putin severe decat la oameni si nu produc eruptii cutanate caracteristice scarlatinei. Totusi, exista cazuri raportate de scarlatina la caini, care prezinta simptome similare cu cele umane, cum ar fi febra, angina, adenopatie, eruptie si descuamare. De asemenea, s-a observat ca streptococul beta-hemolitic de grup A poate fi transmis de la animale la oameni si invers, prin contact direct sau indirect. Prin urmare, este important sa se respecte masurile de igiena si sa se consulte medicul veterinar in cazul in care animalul de companie prezinta semne de infectie.

Scarlatina la animale

Streptococul beta-hemolitic, care provoaca scarlatina, este o bacterie care poate infecta mai multe specii de animale, dar nu toate prezinta aceleasi simptome ca oamenii. Animalele care pot fi afectate de acest microorganism sunt:

Caii: pot dezvolta o forma de angina streptococica, numita si strangles, care se manifesta prin febra, inflamatia ganglionilor limfatici, secretii nazale si dificultati de respiratie. Uneori, infectia se poate raspandi si la alte organe, cum ar fi plamanii, ficatul sau splina, provocand complicatii grave.

Vacile: pot suferi de mastita streptococica, o inflamatie a glandei mamare, care se caracterizeaza prin durere, roseata, umflare si scaderea productiei de lapte. Infectia poate fi acuta sau cronica si poate afecta una sau mai multe sferturi ale ugerului.

Porcii: pot avea o forma de meningita streptococica, care se traduce prin febra, letargie, convulsii, rigiditate musculara si moarte subita. Boala este mai frecventa la purceii tineri si poate fi transmisa de la scroafa la pui.

Cainii: pot contracta scarlatina, cu simptome similare cu cele umane, cum ar fi febra, angina, adenopatie, eruptie si descuamare. Cazurile sunt rare, dar pot fi fatale daca nu se trateaza la timp.

Pisicile: pot fi infectate de streptococul beta-hemolitic, dar nu prezinta semne clinice specifice. Unele studii au aratat ca pisicile pot fi purtatoare asimptomatice ale bacteriei si pot transmite infectia la oameni sau la alte animale.

Acestea sunt cateva exemple de animale care pot fi afectate de streptococul beta-hemolitic, care provoaca scarlatina.


Comments are closed.