Home  >>  Stirile zoo  >>  Ce este un Axolotl?

Ce este un Axolotl?

Articol postat pe 3 ianuarie 2018, in Stirile zoo.

Descoperiti ce este un Axolotl, probabil una dintre cele mai adorabile vietati care exista, axolotlul (Ambystoma mexicanum) este cea mai studiata specie de salamandra care exista, in special datorita capacitatilor sale regenerative.

Aspectul principal legat de biologia axolotlilor care i-a intrigat de-a dreptul pe specialist este insasi faptul ca acestia isi pastreaza de-a lungul vietii anumite proprietati pe care le au atunci cand sunt in stadiul de mormoloci. Branhiile “penate”, inotatoarea dorsala care se intinde pe toata lungimea spatelui si caracterul acvatic sunt trei dintre caracteristicile pe care salamandrele le au la inceputul vietii.

Cu toate acestea, majoritatea speciilor prefera sa migreze din mediul acvatic, pe uscat. Axlolotlul este printre putinele specii de salamandre care raman in apa dupa ce evolueaza din stadiul de mormoloc. Expertii tind sa spuna, in gluma, despre aceasta specie ca nu se maturizeaza niciodata.

Desi mai exista in regnul animal specii care au capacitatea de a isi regenera membrele, niciuna nu se compara cu super-puterile de care dispun aceste salamandre. Un axolotl poate sa isi refaca organele la nivel celular, indiferent de cate ori acestea sunt taiate. Coloana vertebrala, orice membru si organele interne pot fi refacute fara ca nici macar o cicatrice sa apara pe corpul acestor animale extraordinare.

Cercetatorii abia au inceput sa inteleaga modalitatile prin care regenerarea are loc in corpul unui axolotl. Testele genetice au descoperit ca aceasta specie are un genom de zece ori mai lung decat al unui om. Incercand sa inteleaga pasii pe care organismul unui axolotl ii urmeaza pentru a regenera un membru sau un organ, cercetatorii au descoperit ca procesul incepe prin diferentierea celulelor.

Pentru a nu complica explicatia foarte mult, putem spune ca diferentierea celulelor este sistemul prin care o celula matura se transforma intr-una stem. Acest proces este pornit de doua gene care pot fi regasite in mai multe organisme, inclusiv al omului, gena TGF-β1 si p53. Acum, cercetatorii incearca sa inteleaga cum pot reproduce capacitatea de regenerare a unui axolotl si la alte organisme prin manipularea acestor doua gene.

Avand in vedere abilitatile lor extraordinare, dar si aspectul adorabil, aceasta specie de salamandre este comercializata la nivel international in pet-shopuri. Cu toate acestea, axolotlii pot fi regasiti intr-un singur loc, intr-un lac cu apa dulce din Mexic, lacul Xochimilco, iar numarul lor in libertate scade in fiecare an din cauza pradatorilor, poluarii si a interventiei umane.

Chiar daca un axolotl se poate regenera la nesfarsit pe parcursul vietii sale, trebuie sa facem tot ce ne sta in putere sa protejam aceste animale extraordinare.


Comments are closed.