Gradina Botanica Bucuresti
Bucuresti, cel mai mare oras si capitala Romaniei, ascunde o sumedenie de obiective turistice impresionante si modalitati de a petrece timpul liber. Dar, in ziua de astazi, multe persoane au alte prioritati in viata, iar zonele impresionante pe care le gasim pe meleagurile sale sunt, adeseori, goale si denota un sentimente de nostalgie si melancolie.
Gradina Botanica Dimitrie Brandza
Dimitrie Brandza a trait intre anii 1846 si 1895 si a fondat, cu doar 11 ani inainte de se stinge din viata, Gradina Botanica din Bucuresti. El a fost membru titular al Academiei Romane si a profesat, de-a lungul carierei sale, ca medic, botanist si naturalist. Dimitrie Brandza s-a nascut in Botosani, a urmat cursurile Academiei Mihailene din Iasi si a terminat doctoratul in Paris, la Facultatea de Stiinte Naturale si Medicina.
Pana in anul 1882 acesta profesa cursuri de istorie naturala la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, dupa care si-a urmat adevarata pasiune, si anume cea pentru botanica. De aceea a decis infiintarea Gradinii Botanice care ii poarta numele si in ziua de astazi. Dimitrie Brandza a scris o multime de carti si manuale de geologie, botanica si geologie. Fara nici cea mai mica indoiala, el reprezinta unul dintre cei care au schimbat cultura si istoria capitalei noastre, imbogatind-o intr-un mod inestimabil.
Unde se afla Gradina Botanica Bucuresti
Gradina Botanica din Bucuresti este o parte a orasului incredibil de frumoasa, adeseori ignorata de catre locuitorii capitalei. Ea se afla in sectorul 5 in cartierul Cotroceni, pe soseaua cu acelasi nume, la numarul 32. De pe locul ei actual, gradina a fost construita si amenajata in anul 1884 de catre Dimitrie Brandza, un botanist roman care a intrat in istorie deoarece el a fost printre primii care au intemeiat scoala botanica romaneasca. Vom discuta despre el, pe scurt, in urmatorul subtitlu.
Cand a fost inaugurata Gradina Botanica Bucuresti
Un lucru pe care nu multi il stiu este acela ca Gradina Botanica Dimitrie Brandza este a 2-a din Bucuresti, dar contine multe dintre plantele si biodiversitatea din cea construita initial. Prima gradina botanica din Bucuresti a fost inaugurata in anul 1860 de catre medicul si farmacistul roman Carol Davila, iar aceasta se afla in apropierea Facultatii de Medicina. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a semnat decretul pentru construirea ei si, desi ea a fost inaugurata de Carol Davila, amenajarea a fost facuta de catre Ulrich Hoffmann, directorul noii institutii.
Dupa doar 6 ani, conducerea primei gradini botanice a fost transferata catre Dimitrie Grecescu, cel care a construit „Ierbarul Florei Romaniei”, cel mai complet ierbar facut vreodata in Romania. Cu toate acestea, din varii motive, in anul 1874 gradina a inceput sa fie administrata de Universitatea din Bucuresti si a fost mutata in centrul orasului pe terenurile ce apartineau Palatului Vasile Sutu. Tot in acelasi an, Dimitrie Brandza a fost numit la conducerea proiectului.
Cu toate acestea, Dr. Dimitrie Brandza nu era fericit cu actuala pozitie a gradinii, deoarece nu era indeajuns de mult spatiu pentru toate planurile sale. Asadar, timp de mai multi ani, acesta a cautat un loc incapator si demn de proiectul pe care acesta il dorea executat cat mai rapid cu putinta. Intr-un final, el a gasit terenul unde se gaseste si in ziua de astazi Gradina Botanica, pe strada Cotroceni, la numarul 36.
Desi gradina nu este, de fapt, prima din Bucuresti, aceasta este cea mai mare Gradina Botanica din Romania si contine aceleasi elemente pe care le avea cea construita in 1860. De aceea unele persoane o considera prima gradina botanica. In anul 1932, ea a trecut sub conducerea Primariei Municipale Bucuresti, iar, din pacate, persoanele care conduceau statul in acea perioada au lasat-o in paragina. Dar nu este neaparat vina lor, deoarece erau preocupati de alt eveniment important din acea perioada: Al 2-lea Razboi Mondial. Dupa cum bine stim, Bucurestiul a avut o istorie zbuciumata in acea perioada, el fiind chiar bombardat in anul 1944.
Desi atunci gradina nu a fost distrusa in intregime, ea a fost atinsa de bombardamente si astfel au fost pierdute multe colectii, dintre care peste 500.000 de planse are herbarului. Dar, odata cu trecerea razboiului, in anul 1954 Gradina Botanica Dimitrie Brandza a trecut, inca o data, sub conducerea Universitatii, iar ea este condusa de aceasta institutie si in ziua de astazi. Iar, incepand cu anul 1954, gradina a fost extinsa si dezvoltata in mod temeinic. Imediat a inceput constructia unor sere menite sa asigure o parte dintre alimentele necesare populatiei, in 1960 a fost construit noul Institut Botanic, unde se predau, astazi, mai multe subiecte, cum ar fi Microbiologie, Genetica, Botanica si multe altele.
Intre anii 1973 si 1976 au fost construite printre primele sere cu rol de expozitie din Romania, care se intindeau pe aproximativ 0.25 hectare, iar in 1978 a fost inaugurat Muzeul Botanic, o oaza de cultura ce domina gradina. Mai mult decat atat, in secolul XXI, mai exact intre anii 2008 si 2014, intreaga Gradina Botanica Dimitrie Brandza a fost refacuta, pentru a ii reda aspectul si respectul pe care aceasta o merita. Gradina a inceput sa ii poarte numele celui care a amenajat-o tocmai in anul 1994, pentru a putea comemora numele marelui botanist.
Ce gasim in Gradina Botanica Dimitrie Brandza din Bucuresti
Desi Bucurestiul este unul dintre cele mai mari orase din Uniunea Europeana, pe teritoriul sau gasim doar un singur loc ce poate fi numit cu adevarat o gradina botanica. Ea contine peste 10.000 de specii de plante si peste 4.000 de metri patrati sere, iar gradina botanica este intinsa pe 17.5 hectare. Dar acesta este un loc cu adevarat magic si este imposibil sa nu experimentati o stare de relaxare cand va aflati pe meleagurile sale.
Gradinile botanice reprezinta mult mai mult decat am crede la prima vedere, deoarece ele sunt folosite atat pentru cercetarea biodiversitatii, cat si pentru conservarea ei. Un procent destul de trist este acela ca 21% dintre speciile de plante din lume se afla sub amenintarea disparitiei. Multe dintre speciile de plante rare din lume se gasesc doar pe teritoriul gradinilor botanice, de aceea ele trebuie sa fie pastrate, iar noi, ca cetateni responsabili, sa ajutam la conservarea lor.
Daca in urma acestui articol v-ati hotarat sa vizitati Gradina Botanica din Bucuresti va invitam sa descoperiti si care si unde sunt Cele mai frumoase parcuri din Bucuresti.