Home  >>  Stirile zoo  >>  Mamba Negru, cand frumusetea este letala

Mamba Negru, cand frumusetea este letala

Articol postat pe 15 august 2017, in Stirile zoo.

Nu multi ar putea descrie un sarpe ca fiind frumos, dar estetica lui Mamba Negru (Dendroaspis Polylepis) nu poate fi ignorata. Corpul de culoare masliniu-gri se camufleaza perfect in zona de stepa a Africii, numele acestui sarpe venind de fapt de la culoarea pe care o are pe interiorul gurii, un negru funebru care inspira teama in sufletele celor care il vad.

Numit de africani si „Gura de Cosciug”, datorita formei pe care maxilarul acestei specii il are, Mamba Negru este in continuare unul dintre cei mai temuti serpi de uscat din lume. Dar nu marimea este ceea ce il face sa fie atat de infiorator, acesta ajungand doar pana la 5m lungime, letalitatea este de fapt ceea ce i-a dat acestui sarpe reputatia de ucigas in serie.

Veninul acestei specii poate sa ucida un adult in aproximativ 20 de minute. Inainte de inventia antiveninului pentru Mamba Negru, rata de deces in urma unei muscaturi era de 100%, caz foarte rar in natura. Veninul este un tip de cardiotoxina si neurotoxina, acest cocktail letal este atat de greu de contracarat datorita efectelor multiple pe care le are. Din fericire, desi miturile si legendele din jurul acestui sarpe afirma ca este foarte agresiv si ca ucide cu sange rece, adevarul este ca Dendroaspis Polylepis este printre cele mai timide specii de serpi.

Acesta se foloseste de viteza lui nu pentru a vana, ci pentru a evada de pradatori. Atunci cand este incoltit acesta isi ridica capul la un metru de sol si deschide larg gura neagra ca si mantia mortii. Daca in continuare se simte amenintat, Mamba Negru va musca „inamicul” in repetate randuri, cu fiecare muscatura injectand din ce in ce mai mult venin. Doar doua picaturi de venin pot ucide o persoana adulta in mai putin de jumatate de ora.

Acesta sunt printre cei mai longevivi serpi din lume, putand sa traiasca pana la 11 ani in natura. Mamba Negru este una dintre cele mai rapide specii de serpi din lume, aceasta putand sa atinga pana la 19 km/h, o viteza mai mare decat poate un om de rand sa alerge. Ca si dieta, Mamba Negru consuma mamifere mici, reptile si pasari. Unele exemplare au fost descoperite si cu cobre adulte in stomac.

Un animal, ca si multe altele neinteles de cei cu care impartaseste habitatul, Mamba Negru este un sarpe care merita tot respectul din lume. Mai ales datorita faptului ca a inspirat atat de multa frica in inimile oamenilor, incat braconierii nici nu incearca sa il vaneze, fapt care il face sa fie una dintre putinele specii din lume care nu are pradatori naturali.


One Comment so far:

  1. Andrei spune:

    În poza de sus nu e un mamba negru,e sarpele tigru (Notechis scutulatus)din Australia