Home  >>  Stirile zoo  >>  Paianjenul Lup de Desert este pe cale de disparitie

Paianjenul Lup de Desert este pe cale de disparitie

Articol postat pe 14 iunie 2016, in Stirile zoo.

Unul dintre cei mai rari paianjeni din lume, paianjenul Lup de Desert, a fost adus in captivitate la Gradina Zoologica din Bristol intr-o incercare de a salva specia de la disparitie. El se gaseste doar pe insulele Desertas, langa Madeira, Portugalia. Acesti paianjeni care au un aspect impresionant pot creste pana la 12 cm in dimensiune. Paianjenul a fost clasificat ca fiind in pericol critic de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si pus pe lista rosie a speciilor amenintate cu disparitia.

Gradina Zoologica din Bristol si-a alaturat fortele cu Parcul Natural Madeira din Portugalia si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii intr-un efort de a dezvolta o strategie de conservare si protejare a speciilor pentru a preveni disparitia lor. Marcu Bushell de la Bristol Zoo, tocmai s-a intors de la Desertas Grande cu 25 de tineri paianjeni lupi pe care acum intentioneaza sa ii reproduca la gradina zoologica, cu scopul de a elibera unii dintre paianjeni inapoi pe insula in urmatorii ani.

El a spus: „Stabilirea primului program mondial de reproducere in captivitate pentru aceasta specie este un pas fantastic spre protejarea acestuia pentru viitor. Este o creatura frumoasa si impresionanta, dar habitatul sau natural este alterat de plante invazive. Pur si simplu nu sunt suficiente zone stancoase si nisipoase de habitat pentru paianjeni pentru ca acestia sa se cuibareasca si sa se ascunda. In plus fata de pierderea habitatului, o catastrofa naturala ar putea distruge specia in intregime.”

Se crede ca mai exista o singura populatie de paianjeni lup de desert de aproximativ 25.000 de exemplare intr-o zona de vale de pe Desertas Grande din Portugalia, un numar alarmant de mic pentru o intreaga specie de nevertebrate.

In viitor, se spera ca echipa de experti in horticultura de la Bristol Zoo din Anglia pot vizita insula Desertas Grande pentru a lucra cu rangerii parcului pentru a elimina lucrurile care distrug habitatele naturale ale paianjenilor si pot ajuta la refacerea peisajului natural. In absenta unor mamifere terestre native, acest paianjen este un animal de prada de top in habitatul sau mic. Prada principala sunt alte nevertebrate, dar a fost, de asemenea vazut vanand si soparle.


Comments are closed.