Home  >>  Stirile zoo  >>  Primii bizoni americani, exportati din Transilvania

Primii bizoni americani, exportati din Transilvania

Articol postat pe 7 mai 2014, in Stirile zoo.

Un crescator de bizoni americani din Transilvania va exporta in aceasta saptamana patru pui nascuti la ferma sa din comuna sibiana Marpod, in nordul Austriei, unde se afla cea mai mare turma de bizoni din Europa. “Saptamana aceasta, vom trimite primele patru exemplare, pui, in nordul Austriei. Acolo, unul dintre cei mai bogati oameni din Europa are cea mai mare turma de bizoni. Este prima data cand vindem din Romania. Noi i-am mai vandut din Germania, unde am avut o ferma de bizoni”, a declarat Victor Dimitriu, proprietarul acestor animale. Acesta detine una dintre cele doua ferme de bizoni americani din Transilvania.

Daca de la ferma din comuna sibiana Marpod se face deja export de bizoni americani, nascuti in Romania, de la ferma asemanatoare din judetul Cluj nu s-a reusit inca exportul, potrivit crescatorului sibian, de bizoni. Victor Dumitru a preferat sa-si mute afacerea cu bizoni din Germania in Romania datorita calitatii pasunilor. Daca in Germania, spune acesta, pasunile sunt tratate chimic, la noi, mai ales pe Valea Hartibaciului, in comuna Marpod, judetul Sibiu, pasunile sunt neatinse de produse chimice, fiind pline nu doar de iarba, dar si de flori. “Am avut o ferma in Germania, langa Munchen, in Bavaria.

Sunt roman, din Sibiu, acasa e intotdeauna cel mai bine. Problema este ca in strainatate, totul este suprapopulat. Daca vrei sa urci pe cel mai inalt varf din Alpi, ai sosea. La noi e mai salbatic, de aceea e mai frumos. In cazul nostru, da, facem pionierat. Am vrut in America sa cumparam un ren. In Germania sau Austria nu mai gasesti pasune care nu a fost fertilizata cu azot sau cu chimicale. In Germania, unde e pasune, e doar iarba, nu exista flori, scaieti, nimic. Aici, locul acesta, a fost un pasunat de care nu s-a atins nimeni, plin de rape, nu i-a trebuit nimanui pentru agricultura, asa am reusit sa-l concesionam”, explica Victor Dimitriu.


Comments are closed.