Zaganul, pasarea maiastra a Romaniei (galerie foto)
Pentru cei dintre voi care nu stiti, Zaganul este numele unei specii de vultur din familia Accipitridae sau vulturul barbos cum a fost denumit din popor, care a zburat pe cerul de deasupra Romaniei inca de pe vremea dacilor. Aceasta pasare uriasa a purtat numele de Rarau, Ceahlau sau Zagan de-a lungul istoriei, aceste trei cuvinte care o descriu au ramas nealterate din vechea limba daca. Muntii cu nume eponim al acestei specii de vultur au gazduit-o de-a lungul secolelor printre stancile lor. Putem afirma ca Vulturul cu Barba este o parte importanta a istoriei tarii noastre, aceasta specie fiind martor la etnogeneza poporului roman, unirea principatelor si schimbarea a trei regimuri de guvernare, Zaganul este pasarea maiastra din povestile romanilor.
Galerie foto Zaganul – Vulturul Barbos
Aceasta specie de vultur este impresionanta datorita a doi factori, marimea sa (are o inaltime de 1.15m, o avengura a aripilor de 2.7m si o greutate de 7 kg), dar si a culorii sale! Desi Zaganul are un penaj alb in general, acesta cauta sol de culoare rosie, portocalie si orice alt pigment natural din aceasta gama pentru a-si impodobi penele. Zaganul este atras in mod natural de aceasta culoare si se „picteaza” singur pentru a fi cat mai impunator, dar si pentru a atrage parteneri. Zaganul, ca multe specii de vultur, este monogam, acesta alegandu-si partenerul pe viata!
Un alt aspect al acestei specii care insufla fiori de teama in inima celor care ii intalnesc in natura este modul in care acestia se hranesc. Sunt printre putinele specii de animale care se hranesc exclusiv cu oase si maduva. Marimea Zaganului si puterea sa ii permite sa ridice in aer cadavre de animaniale si de cinci ori mai grele decat el. Odata aflat in aer cu prada sa, el o arunca pe sol pentru a rupe cadavrul in bucati mai mici. Ceea ce este interesant este faptul ca aceste pasari chiar au zone preferate in care isi arunca prada, acestea numindu-se „osuare”.
Aceasta specie maiestuoasa a fost vanata pana aproape de extinctie in tara noastra, dar cu toate acestea, Zaganul a demonstrat ca nu se lasa atat de usor. Au fost descoperite cadavre de exemplare batrane prin padurile din jurul Ceahlaului, iar in prezent echipe de ornitologi europeni au venit sa incerce sa documenteze populatiile acestei specii la noi in tara. Unul dintre simbolurile naturale ale Romaniei, Zaganul, cu putin ajutor din partea noastra, va ajunge din nou sa brazdeze cerul romanesc in numere mari.
Super galerie de imagini cu aceasta pasare superba!