Zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa
Zimbru este un animal impresionant si rar, care face parte din familia bovidelor si este inrudit cu bizonul american. Este cel mai greu animal european de pe uscat, avand o lungime de pana la 3 metri si o inaltime de 1,9 metri. Cantareste intre 300 si 920 kg si are un par scurt si cafeniu. Zimbrul este erbivor si se hraneste cu iarba, frunze si lastari. Traieste in turme mici, conduse de un mascul dominant. Femela zamisleste un singur pui dupa o gestatie de 9 luni si jumatate.
Zimbrul este o specie amenintata cu disparitia, care a fost aproape exterminata in secolul al XX-lea din cauza vanatorii excesive si a distrugerii habitatului sau natural. Ultimul zimbru in salbaticie a fost ucis in 1927, in Caucaz. Din fericire, au supravietuit cateva exemplare in gradini zoologice, care au fost folosite pentru a reintroduce zimbrul in natura incepand cu 1951. Astazi exista aproximativ 6.000 de zimbri in lume, dintre care jumatate traiesc in salbaticie, in padurile din Europa de Est si Centrala.
Zimbrul are o importanta culturala si simbolica pentru multe popoare europene, fiind considerat un simbol al naturii salbatice si al libertatii. In Romania, zimbrul a disparut din salbaticie la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dar a fost reintrodus in anii 1950 in rezervatii naturale din Moldova, Transilvania si Muntenia. Zimbrul este prezent si pe stema Republicii Moldova, ca o mostenire a Regatului Poloniei-Lituaniei, care a protejat zimbrul in trecut.
Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa
Candva, in trecut, Zimbrul Carpatin reprezenta una dintre cele mai populare specii de animale din Europa. Cu aproape 200 de ani in urma, acesta aproape a disparut din Romania, dar cu eforturile oamenilor pasionati de natura si care stiu cum sa o respecte, aceasta specie a inceput sa fie introdusa in ecosistemul romanesc din nou in 2012.
In prezent, in Hateg se afla cea mai mare rezervatie naturala de zimbrii din Europa. Specimene superbe se plimba libere pe taramul Tarii Hategului, iar vizitatorii pot sa ii vada in fiecare zi intre 8.00 si 20.00.
Un zimbru mascul poate ajunge pana la 920 de kg, iar femelele au maxim 640 kg. Zimbrii sunt impresionanti, dar nu lasati aparenta lor blajina sa va pacaleasca, aceste animale masive pot alerga cu viteze de aproape 50 km/h, mai rapid decat orice om si pot fi agresive daca sunt provocate!
Zimbrul este un animal fascinant si valoros, care merita respectul si admiratia noastra. Prin conservarea zimbrului, contribuim la protejarea biodiversitatii si a patrimoniului natural european.
Tara noastra este gazda zimbrilor europeni, iar acest fapt ar trebui sa bucure pe fiecare roman in parte!